Asielzoekers direct aan het werk

Asielzoekers aan een betaalde baan helpen: niet na een half jaar, zoals de regels voorschijven, maar direct. Niet maximaal 24 weken en dan weer stoppen. Dat willen wij voor elkaar zien te krijgen. Er zijn veel banen niet ingevuld en asielzoekers wachten maar, terwijl zij graag zinvol werk doen. Ik vind het onbestaanbaar dat mensen met talent niet worden ingezet, terwijl werkgevers staan te springen om personeel.

Achterhoek kijkt naar kansen
In april 2023 vroeg ik er in De Week van Gelderland al aandacht voor. Toen zaten de regels nog in de weg. Op dat vlak is er inmiddels meer ruimte gekomen. Onlangs werd tijdens een bijeenkomst over asiel en migratie op de Vijverberg in Doetinchem door Commissaris van de Koning Lenferink dezelfde insteek gekozen. Er zijn volop kansen op de arbeidsmarkt en het helpt werkgevers en asielzoekers als zij in het kader van ‘vroege start’ al snel kunnen werken.

Expertise reeds aanwezig
Vluchtelingen zitten over het algemeen lang in het azc en kunnen niets anders doen dan afwachten. Juist nu we ook in de regio meer opvangplekken krijgen voor asielzoekers is het zaak om vroeg te starten. Bij sociaal ontwikkelbedrijf Laborijn is de expertise aanwezig om statushouders te begeleiden naar werk. Al eerder besteedden we daar aandacht aan. We hebben gezien dat onze professionals ook in staat waren om asielzoekers uit de crisisnoodopvang richting werk te begeleiden. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Naast het maken van de match tussen asielzoeker en werkgever moet er administratief veel geregeld worden. Belangrijker nog is het in hoog tempo aanleren van voor het beroep essentiële vaardigheden. We weten hoe dat werkt en wat ervoor nodig is.

Pilot ‘Vroege start Achterhoek’
Toch weten en kunnen we nog niet alles. Daarvoor hebben we in onze regio het initiatief genomen om een pilot te starten met als doel asielzoekers sneller te laten integreren in de arbeidsmarkt via werk- en leertrajecten, en hen tegelijkertijd tijdelijk te huisvesten. Dit initiatief wordt breed ondersteund door de betrokken partijen, waaronder gemeenten, werkgevers, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties. In de voorbereiding zijn naast Provincie Gelderland ook de ministeries SZW, OCW, JenV en BZK betrokken.

Wat gaan we doen?
We creëren arbeidsplaatsen/matches voor kansrijke asielzoekers en statushouders, gekoppeld aan passende huisvesting en begeleiding. Het uiteindelijke doel is om deze doelgroep sneller te integreren in de regio, de opvang te ontlasten en hen te laten bijdragen aan het dichten van arbeidsmarkttekorten. Zowel de regio Achteroek als het Rijk willen leren wat de werkzame principes zijn binnen deze pilot.

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag